What is Headless CMS

Hvad er Headless CMS?

I denne artikel giver vi dig et indblik i Headless konceptet og eksempler på, hvorfor det giver mening at overveje det.

Den teknologiske udvikling har gjort det muligt for brugere at interagere med virksomheder og brands på et væld af forskelligartede digitale kanaler, og kompleksiteten i den måde kanalerne er forbundet, er stadig stærkt stigende. Som forbruger interagerer vi ikke længere blot med en virksomheds website, men vi forventer også samme informationer leveret via fx smartwatches, Shop Displays, VR headsets og Smart Home assistenter. Den digitale oplevelse går således på tværs af medier og kræver indhold præsenteret i mange forskellige former.

Som udviklerhus oplever vi et stigende behov for at bygge Headless CMS-løsninger, fordi det giver vores kunder en langt mere fleksibel mulighed for at pushe indhold ud på forskellige medier.

Men inden vi dykker ned i, hvorfor Headless CMS for mange er en smart løsning, skal du naturligvis introduceres til, hvad Headless CMS er.

Hvad kendetegner Headless CMS?

I et traditionelt Content Management System er backend- og frontendudvikling uløseligt koblet sammen og gensidigt afhængige af hinanden. Meget simpelt sagt kan backenden beskrives som maskinrummet og frontenden det udstillingsvindue, som brugerne ser. I et traditionelt CMS består frontend af en række værktøjer til at lave en visuel præsentation af de data, som du tilpasser i din backend.

Hvis CMS er kroppen, ja så er frontend ’hovedet’

Et hovedløst CMS har – ja, det siger sig selv – ikke noget ’hoved’, dvs. ikke noget default frontendsystem.

Ved at løsrive sig fra et default frontendlag, er dit CMS konverteret til en datakilde udelukkende bestående af indhold, som du kan præsentere gennem en række forskellige ’hoveder’. Det eneste, det kræver, er, at vi bygger en visningstemplate specifikt til de forskellige platforme, som dit indhold skal vise på. Det samme indhold kan således vises som fx en app, et website eller en shop, og ønsker du at ændre præsentationen af indholdet i appen, kan det gøres uafhængigt af de øvrige platforme.

"Digital content must make itself available to a user when and where it’s needed."
Gartner Research

Fordele ved Headless CMS

Et Headless CMS benytter API kald til at vise indhold på fx et website i stedet for at skabe en kompleks relation mellem kode og indhold. Derfor er en Headless arkitektur ofte langt lettere at vedligeholde for udviklere, og du sparer således på dine løbende omkostning til udvikling og vedligeholdelse, og samtidigt er du meget hurtigere i luften med dine ændringer.

Bygger vi din næste webløsning baseret på Headless-teknologien, får du en løsning, der giver dig mulighed for lynhurtigt at bringe dit digitale indhold til nye platforme, i takt med din målgruppe får øje på dem og tager dem i brug.

Vil du vide, om Headless konceptet er en gangbar løsning til dit næste webprojekt, så ring til Rasmus på 4133 5252 eller skriv til rrb@illumi.dk

Du kan også få mere viden om Headless CMS i disse gode artikler:

Artikel: Deliver Full-bodied Content to Any Device

Artikel: What is a Headless CMS?