Core Web Vitals

Profilfoto - Andreas Gaardsted Vad

Digital marketingkonsulent

Andreas Gaardsted Vad

Forstå Core Web Vitals og læs om de værktøjer, du kan bruge til at finde Core Web Vitals scoren på dit website

Hvad er Core Web Vitals?

Core Web Vitals er tre specifikke rankingfaktorer (LCP, FID, CLS), som Google vurderer, har stor betydning for brugernes oplevelse af et website, og derfor fra maj 2021 tillægger mere værdi end tidligere.

Hvad måler Core Web Vitals?

To ud af tre Core Web Vitals handler om hastighed, som udgør ca. 95% af den nye opdatering. De sidste 5% vedrører antallet af layout skift, når siden loades. Forkortelserne LCP, FID og CLS kommer vi tilbage til.

Får det betydning for dit rankingresultat?

Core Web Vitals er som sådan ikke "nye" rankingfaktorer, men blot mere af samme skuffe. Nu bliver der i algoritmerne lagt endnu mere vægt på hastigheden for at tilfredsstille utålmodige brugere, der generelt bare synes, at livet er for kort til langsomme websites.

Det er vigtigt at holde fast i, at din sides ranking er baseret på mere end 200 forskellige faktorer - ikke kun hastighed! Relevant og indhold med høj autoritet, er stadig meget vigtig for brugeroplevelsen, og den adfærd dine brugere udviser, når de besøger dit website. Derfor vil du formodentligt heller ikke opleve væsentlige ændringer i din ranking på den helt korte bane, efter Core Web Vitals er blevet udrullet.

Core Web Vitals metrics - kort fortalt

Largest Contentful Paint (LCP)

LCP handler om load tider. Mere præcist; Hvor lang tid går der, før det største indholdselement er vises i brugerens viewport? Det magiske tal er 2,5 sekunder og er din LCP højere, kan det få betydning for ranking.

First Input Delay (FID)

FID handler om interaktion. Hvor lang tid går der fra brugeren første gang interagerer med indholdet på siden og til browseren reagerer på handlingen. En god brugeroplevelse har en FID under 100ms.

Cumulative Layout Shift (CLS)

CLS handler om stabilitet i layoutet. Helt konkret er CLS et udtryk for hvor ofte en bruger oplever uventet layoutskift, før alle elementer på siden er loadet.

Core Web Vitals i Google PageSpeed Insights

Vil du tjekke, hvordan dine sider performer på Core Web Vitals, kan du anvende Googles PageSpeed Insights værktøj. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Det første, du her skal være opmærksom på, er, at Core Web Vitals på dansk er oversat til ”Vigtige netstatistikker”, og det er dem du skal fokusere på i Insights værktøjet.

Det andet, du skal være opmærksom på, er farvekoderne, der bruges i statistikkerne. Det er værdierne på LCP, FID og CLS (markeret på screenshot med en sort ramme), som helst skal være grønne. Det betyder nemlig, at den samlede brugeroplevelse er god, og dit website er ”bestået”.

Er der røde værdier, er det nødvendigt med en indsats, så din ranking ikke bliver påvirket negativt.

I eksemplet herunder, er der konkret 1-2% af indlæsningerne, som ikke har bestået kriterierne. Til gengæld har 97-99% af brugerne haft en rigtig god oplevelse, og vi behøver ikke gøre mere.

Screenshot de viser en performance score på 97.

Core Web Vitals i Google Search Console

Google har også for nylig tilføjet en rapport i Search Console, der viser, hvordan hele dit website - over tid - performer på Core Web Virtals. Farvekoderne går igen, og der skal gerne være grønt over hele linjen.

I eksemplet herunder ses statistikkerne for et ”ældre” website, hvor ingen af de mere end 1000 sider har bestået på Core Web Vitals kriterierne.

Åbner vi rapporten, kan vi se, at problemet skyldes for mange Content Layout Shifts, når siderne loades. Det kritiske resultat hænger her sammen med en outdated best practice for et responsivt design.

Screenshot fra Search Console der viser antallet af Url'er med problemer.
Screenshot fra Search Console, der viser 1320 url'er med CLS problemer.

Hvad gør du?

Er du kunde hos Illumi, og har du brug for hjælp til at forstå din Core Web Vital statistikker, er du velkommen til at tage fat i os. Vi kan på 2-3 timer lave en analyse af dit websites Core Web Vitals performance og komme med konkrete forslag til tekniske ændringer, som, vi vurderer, vil være meningsfulde at foretage på din løsning.

Skriv til [email protected] eller ring til Emma på tlf. 5811 2160, hvorefter vi kan starte en dialog om, hvad der giver mening at justere på i forhold til performance på dit website.

Core Web Vitals er tre specifikke rankingfaktorer (LCP, FID, CLS), som Google vurderer, har stor betydning for brugernes oplevelse af et website, og derfor fra maj 2021 tillægger mere værdi end tidligere.

Core Web Vitals måler hastigheden og stabiliteten af et website samt brugerinteraktionen. De tre faktorer er Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) og Cumulative Layout Shift (CLS).

Google har øget betydningen af Core Web Vitals i deres algoritme for at imødekomme brugernes krav om hurtigere websites. Selvom Core Web Vitals er vigtige rankingfaktorer, er der stadig mange andre faktorer, der spiller ind på en sides placering i søgeresultaterne.

Du kan bruge værktøjer som Google PageSpeed Insights og Google Search Console for at få indsigt i din sides Core Web Vitals score. Disse værktøjer viser statistikker og giver dig mulighed for at identificere områder, der kræver forbedring.

Hvis du har brug for hjælp til at forstå dine Core Web Vitals statistikker og identificere forbedringsområder, kan du kontakte en professionel webudvikler eller et bureau, der kan foretage en analyse af dit website og give konkrete forslag til tekniske ændringer.

Ved at forbedre dine Core Web Vitals kan du øge brugeroplevelsen på dit website og potentielt forbedre din placering i søgeresultaterne.

Indhold relateret til søgemaskineoptimering