Hvad er Progressive Web Apps?

I denne artikel stiller vi skarpt på de mange fordele ved PWA, samt hvad der adskiller en PWA fra en native app

Hvad er en Progressive Web App (PWA)?

En PWA er en mobilvisning af dit website, som minder om det, vi kender fra en traditionel native app. En PWA har typisk både splash-screen og skrivebords-ikon, som er med til at give en rigtig app-feeling. En PWA gemmes midlertidigt, så du også kan benytte den, når du er off-line og du slipper for at opdatere til nyeste version, fordi PWA'en ikke i udgangspunktet er installeret lokalt på din telefon.

Progressive Web Apps har generelt en god indvirkning på brugerinteraktion og er samtidigt et fornuftigt økonomisk valg. Webshops, administrative systemer, eventsites mm kan med fordel bygges som PWA. Generelt kan man sige, at i alle sammenhænge hvor brugerne har for vane at anvende mobilen til online aktiviteter, er det en god idé at overveje at udvikle sin løsning som PWA. 

Hvad er fordelene ved en PWA?

  • PWA giver en god brugeroplevelse uden en "tung" installation
  • Designmæssigt ligner en PWA en native app
  • Potentielt lavere udviklingsomkostninger
  • Ingen tunge systemopdateringer ved PWA
  • PWA kan installeres og anvendes off-line
  • PWA Kan distribueres via url-links

 

PWA eksempler

Her har vi samlet en række eksempler på Progressive Web Apps anvendt på forskellige typer af webplatforme:

Aarhus Festuge

Starbucks

Pinterest

Alibaba

Trivago

Financial Times

Home Screen With App Icons

Om Progressive Web Apps

  • Fungerer off-line
  • Ingen installation
  • Behøver ikke publiceres i App Store eller Google Play
  • Bedre konvertering end på websites

Hvordan får man adgang til en PWA?

Du får adgang til en PWA via en normal URL (www.domæne.dk) i din mobile browser - helt på samme måde, som hvis du besøger et specifikt website. Et pop-up vindue vil spørge dig, om du vil "tilføje siden til din hjemmeskærm", hvilket i store træk svarer til at installere en traditionel native app.

Efter PWA'en er installeret, kan du se PWA-ikonet på din hjemmeskærm, side om side med dine øvrige apps. Når du starter PWA'en, vises indholdet i fuld skærm og uden browsernavigation i toppen.

Du kan også tilføje din Progressive Web App til forskellige App Stores, hvorfra brugerne kan installere den. Der er mange forskellige App Stores og hvilke, der er relevante for din PWA at 'bo i', beror på indsigt om målgruppens digitale adfærd og device-præferencer.

En mobil App Store strategi er under alle omstændigheder vigtig, hvad enten du udvikler en PWA eller native app. På samme måde som ved traditionel SEO er det nødvendigt at du forholder dig til søgealgoritmer, søgeord, titler og beskrivelser.

Native app eller web app?

Hvis man har økonomien og tålmodigheden til det, kan løsningen være at få udviklet en native IOS eller Android app, men flere og flere indser også problemerne i den tilgang. Det er dyrt, langsommeligt og bureaukratisk at vedligeholde (selv om godkendelsesprocessen i App Store er blevet hurtigere), og kunderne har ofte en naturlig modvilje mod at installere endnu flere apps på deres i forvejen hårdt prøvede home screen.

De fordele, der traditionelt har været at hente på native apps, er efterhånden ved at blive indhentet af de teknologier, som nu kan bringes i anvendelse med en Progressive Web App. 

Herunder ser vi nærmere på nogle af kerneegenskaberne, der er med til at skabe rigtig gode brugeroplevelse, der på flere punkter overgår en native app.

Løsningen er lynhurtig og loade med det samme, også når der er dårlig eller slet ingen forbindelse til nettet. Nogle undersøgelser viser, at brugerne vil være tilbøjelige til at forlade en side, der er mere end 3 sekunder om at loade.

Sideskift, scrolls og alle interaktioner i det hele taget opleves gnidningsfrit og uden hak og tøven.

Man kan godt bygge responsive websites, men mange løsninger er stadig bygget med udgangspunkt i en desktop browser. En PWA er skræddersyet til håndholdte enheder uden at gå på kompromis.

PWA’en kan installeres og er tilgængelig både on- og offline. Den kan aktiveres fra din home screen og åbnes med et enkelt klik.

Ja ja, vi ved det godt - det er noget pop og lidt ulødigt, men alligevel:) Det ser lækkert ud med en splash screen når PWA’en åbnes, og gjort rigtigt kan det sætte den helt rigtige forventning hos brugeren.

PWA’en bør indgå i direkte dialog med brugerne. En PWA giver mulighed for push notifikationer, skrivebordsikoner, fuldskærmsvisning uden browserens værktøjslinjer og fungerer offline. En PWA er også en god måde at få 'ikke app brugere' med på bølgen.

Hvordan fungerer en PWA?

Hvad er det så, der får en PWA til fungere offline?

En PWA installerer de nødvendige filer og data på din telefon - præcis på samme måde som en native app.

Nødvendige html- og cssfiler sammen med billeder og vigtige data gemmes i enhedens hukommelse og er altid klar til at blive loaded, om du er på nettet eller ej. Og fordi PWA’en først kigger i de gemte filer bliver performance og loadtider markant forbedret, både for offline og online besøgende.

Dette kan lade sig gøre på grund af brugen af Service Workers, som giver os mulighed for at lave baggrundssynkronisering af data og også tage i mod data fra brugeren, selv når telefonen er offline. De sendes bare videre næste gange telefonen er online igen.

Skal jeg bygge mit næste webprojekt som PWA?

Hos Illumi er vi helt overbevidste om, at denne teknologi vil række mange år ud i fremtiden og blive udviklet yderligere de kommende år.

Vi tager meget gerne en åben og uforpligtende snak med dig om dit web-projekt og byder gerne ind med vores input til, hvordan det kan gribes an, hvilke forhold du skal være særligt opmærksom på, og hvilke forskellige løsningsmodeller vi ser.

Vil du vide mere om Progressive Web Apps og teknologierne bag, har vi samlet et par links, som vi selv har fundet god inspiration i:

Progressive Web Applications (PWA) on iOS 13 & 14(Januar 2021)

What is a PWA and Why should you care?

Progressive web apps vs. native apps?

What is Service Workers?

Relateret indhold